Tatranský ľadový dóm

Dňa 2.2.2023 je Tatranský dóm uzatvorený z dôvodu silného nárazového vetra.

TÁTRAI JÉGTEMPLOM

Jeruzsálemi Szent sír-templom

Jeruzsálemi Szent sír-templom

Éljen át egy gyönyörű téli időt Tátrában és vigyen magával egy felejthetetlen élményt a Tátrai Jégtemplomból, amely Tarajkán immár tizedszer nőtt fel. A leglátogatottabb tátrai téli látványosság jubileumi évfolyama egy egyedülálló vallási épület – a Jeruzsálemi Szent sír-templom alakját hozza.  
Vigyen magával még intenzívebb élményt és kerüljön közelebb a jégfaragás művészetéhez. A 2022/2023. évfolyam újdonsága az épület jégfalai közé való belépés lehetősége és így csodálni a precíz részleteket más szemszögből. Merüljön el a jég királyságában és vigyen magával egy felejthetetlen élményt.


A FÁJDALOM, BÁTORSÁG ÉS BÉKE ÚTJA

Jeruzsálemi Szent sír-templom

A művészek ügyes kezei olyan jégépítményt alkottak, amely a részletek precíz kivitelezésén kívül egy rendkívüli többletélményt hoz. Az építmény rengeteg szimbolikát rejt magában.

A tízedik évfolyam újdonsága az, hogy a nyilvánosság történelmileg először léphet a templom jégfalai közé és körüljárhatja a Jézus sírját rejtő ún.

Aediculát. A jégtemplom a fájdalom útjának szimbóluma, amelyet Jézus tett meg a keresztúton, különböző világi felekezetek kápolnáival szemléltetett béke szimbóluma és egyúttal a látogatók bátorságának szimbóluma, mivel a Tátrai jégtemplom eddigi történelmében most először lépnek az építmény jégfalai közé.


AKO SA STAVAL ĽADOVÝ CHRÁM?

Jeruzsálem szíve 

A jégtemplom építésénél mindig valamilyen világhírű épület ad ihletet, az idei év sem kivétel. A Szent sír-templom vagy Isteni sír Bazilikája Jeruzsálemben található az Óváros sáncain belül. A bazilika már a 4. századtól a keresztények fontos zarándokhelye, amikor Szent Ilona meglelte az Isteni sírt és Nagy Konstantin császár templomot építetett itt.
 


VIA DOLOROSA 

A jégkupolába való belépést követően a látogatók megláthatják a szimbolikus Via Dolorosa Keresztutat, amely Jeruzsálem Óvárosában található utcát és az ún. Fájdalom útját ábrázolja. 13 megállása van, miközben a 14. önmagában a sír.


EDIKULA 

Az ún. Aedicula jégalakja a jégkupola közepén található. Kis kápolnát szimbolizál, amelyben az Isteni sír található.

Azonban úgy, mint Jeruzsálemben szilárd fallal van védve a zarándokok serege elől, ebben az esetben jégből. A látogatók a kápolnafalon való speciális nyíláson keresztül tekinthetnek be a jégsírba. 


A TÁTRAI NAGYTEMPLOM SZÁMOKBAN

A mesteri alkotáson 22 szobrász és faragó részesedett Csehországból, Szlovákiából és Németországból, akik 225 tonna jégbe leheltek életet. A főépítész idén is a tehetséges Adam Bakoš művész. A jégfaragók kezei alatt hihetetlen 1880 jégtömb rejlik. A jégtemplom idén is egy 25 m átmérőjű kupolában van elhelyezve az épület legmagasabb pontjával, amely aktuálisan eléri a 10,5 m magasságot. 


A Starý Smokovec állomásról egy földfelszíni felvonóval kényelmesen eljuthat Hrebienokba, a Tátrai székesegyházhoz. A felvonójegyek kényelmesen megvásárolhatók a Stary Smokovec-i jegypénztárban vagy online a gopass.travel oldalon.


KONCERTY V TATRANSKOM DÓME

Už ďalší utorok 7.2. si môžete užiť nočnú sánkovačku po 2,5km trati z Hrebienka s 50% zľavou.

Viac info