Üdvözöljük azon a helyen, ahol nem egy kalandot élhet át és az időt kellemesen töltheti el. A Magas Tátrában töltött szabadság a leggyönyörűbb élmények közé tartozik, amelyeket Szlovákiában átélhet. A Tátrai Nemzeti Park védett környezetében található Magas Tátra Régió Potrádi és Késmárki járásból áll. A tátraalji részben két fő régióra, Liptóra és Szepesre oszlik, ahol rengeteg lehetőség nyílik a szabadidő hatékony eltöltésére. A Tátraalji régiót a Tátrai Nemzeti Parkon (TANAP) kívül a Pienini Nemzeti Park, Alacsony Tátra Nemzeti Park és Szlovák paradicsom Nemzeti Park alkotja. A Magastátra város igazgatási egység összesen 15 önálló községből áll. A TANAP-ot Tátra Bioszférikus rezervátumnak jelentették ki, amely védi, fejleszti és támogatja az ökoszisztémát és a tájváltozatosságot.

10 ok miért látogassa meg a régiót

  • 1. Minden Szlováknak a kincset ismernie kellene, nemcsak a könyvekből olvasni.
  • 2. A térségben egy élénk idegenforgalom folyik, tehát az unalomtól a régióban nem kell félnie.
  • 3. Számítógép mögött kikapcsolódni az OUT, a friss levegőn IN. TIPP: A Lomnici csúcson van Free Wi-Fi;)
  • 4. A magashegyi túrán szerzett érzelmeket és élményeket senki nem ad, de nem is vehetik el.
  • 5. A legmagasabban fekvő, leghosszabb és legmeredekebb lesiklón síelést még mindig kevesli?
  • 6. És a wellness a tátrai Grand hotelekben és hazai kulináris specialitások? 
  • 7. Késmárk, a történelmi tátraalji város és az UNESCO jegyzékben beírt rendkívüli articularis templom, lőcsei oltár további  emlékekkel együtt Szepesen egyértelmű választ adnak.
  • 8. A 27 lyukú golfpályát Tátralomnicban a sport kedvelői bizonyára értékelik. A szórakozást a vízi aquaparkok kedvelői Tatralandiában, Besenyőfalun vagy Poprádban élvezhetik át.
  • 9. Botanikus kert, TANAP múzeum, tátraalji galéria, barlangok, skanzenek és sportattrakciók olyan kísérőprogramok, amely biztosan megélénkíti a Tátrai tartózkodását.
  • 10.  Letutajozni Dunajecot Pieniniben, hajózni Liptovska Mara víztárolón a régióellenkező oldalán, vagy magasból látni a hegycsúcsokat? Minden lehetséges. A Tátrai Nemzeti Park gyönyörű környezetében háborítatlan társai lesznek a védett állatok, endemikus élőlények és nyugodt és mosolygó arcú emberek.

A Tátrában mindig van mit tenni és hova menni

A Magas Tátra egyedülálló minden évszakban. A rengeteg rendezvény és az ismételhetetlen atmoszféra a régióból első számú élményt csinál.

TURISZTIKA

A TANAP területén körülbelül 600 kilométer jelölt ösvény található, amelyek elvezetik a legmagasabb csúcsokig. Hódold meg Tátrát, küzdd le saját magad. Valahogy így szólhatna a jelszó, mert a Tátra mindenki számára elérhető. Legyen fiatal, élvezi a nyugdíjat vagy hátrányos helyzetű, a Magas Tátrában való üdülés az emberre csakis pozitív hatással bír. Választhat, hogy a turisztikára egyedül indul, kísérőként hegyi vezetőt, vagy nem igényes sétát választ a környéken, vagy pedig az élmények elébe kényelmesen felviteti magát kötélpályával. 

KERÉKPÁRTURISZTIKA

A külföldön nagyon keresett és közkedvelt kerékpárturisztika Szlovákiában is megtalálta helyét. A tátrai ösvények változatos hálózata a sportaktivitás legigényesebb kedvelőit is kielégíti. Tökéletes adrenalint kerekeken a Bike Parkban Ótátrafüredben vagy az inline skatingon Lopusná-völgyben Szvit közelében élhet át.

AKTIVITÁSOK, ATTRAKCIÓK

hagyománytörő rollerek, robogók, nordic walking, repülés a fellegekben, paragliding, kilátásos repülések, tenisz, squash, golf, bowling, geocauching, bungee jumping, go-kartok, quadok, nautic jet, aqua roller, íjászat, lovaglás, csónakázás Csorbatón, vagy rafting Dunajecen, kötélparkok, bobpálya és sok-sok egyéb érdekes rendezvény vár Önre egész évben.

FÜRDŐK, WELLNESS&ÜDÜLÉS

A magashegyi feltételek már a múltban felbuzdították a klimatikus fürdők, gyógy-szanatóriumok és gyógyfürdők keletkezését. A tátrai környezetben való üdülések főleg az emberi szervezetre való gyógyhatás miatt voltak és ma is keresettek. Az elveszített egyensúlyt nagyon könnyen visszanyerheti a tátrai wellnessekben, amelyek felségesen hegyi alapúak és terapeutikus hatással rendelkeznek.

Hová a tátraalji régióban?

JAVASOLJUK:

Aki számára nem közömbös a vidék történelme, biztosan szívesen fogadja a történelem megismerését az ún. Gótikus úton. Ez az első tematikus kulturális-ismertető út a maga nemében Szlovákiában. A kezdést Szepes szívében javasoljuk – a Szepesi vár dominánssal, Szepesi káptalannal, szakrális templommal Zsigrán, továbbá Vöröskolostorral, Lubló várral, Lőcsével, ahol a világ legnagyobb oltára látható, egészen Késmárkig (articularis templom egyetlen szög nélkül) és Poprád – Szepesszombat föteréig.

A Szepes legnagyobb városa - Poprád, fekvésének köszönhetően a Magas Tátra Belépőkapuja jelzőt kapta. A város környéke már az őskorban lakott volt, és Ön a neandervölgyi ember agykoponya-öntete másolatát láthatja itt, amely a Tátraalji múzeum állandó tárlatát képezi Poprádban. A képzőművészeti műalkotásokat az „Elektráreň“ (Erőmű) poprádi galériában csodálhatja, a TANAP múzeum látogatói Tátralomnicban pedig megismerkedhetnek a Magas Tátra történelmével és természetével.

A Tátraalji régió a népi építészet emlékei sokaságáról ismert, amely jellemző a Zamagurie (Zár, Osztornya) vagy Liptó (Víchodna, Pribilina, Zuberec) térségekre, amelyek a népi építészet hagyományos elemeit tükrözik.

A termálfürdők és aquaparkok főleg a gyermekes családokat vonzzák. Pihenni a Liptó legnagyobb egész évi sportterületén Tatralandiában lehet. Ez az igazi hely az ernyedéshez és pihenéshez. A Besenyőfalu, Ménhárd, Zúgó termálforrásai némely egészségügyi problémák ideális megoldásai.

A Déményfalvi barlangok a Dobsinaival, Vázsecival és Bélaival együtt, amely közvetlenül Tátrában van, csak egy ugrásra vannak az egyes magashegyi központoktól.

Magas Tátrán kívül továbbá az ún. grincesek – a Nyugat és Bélai Tátra gerincein folyó túrák hatásosak, Alacsony Tátrában pedig gyönyörű panoráma-kilátások nyílnak a fennséges Magas Tátrára.

A Déményfalvi barlangok a Dobsinaival, Vázsecival és Bélaival együtt, amely közvetlenül Tátrában van, csak egy ugrásra vannak az egyes magashegyi központoktól.

Magas Tátrán kívül továbbá az ún. grincesek – a Nyugat és Bélai Tátra gerincein folyó túrák hatásosak, Alacsony Tátrában pedig gyönyörű panoráma-kilátások nyílnak a fennséges Magas Tátrára.