A Magas Tátra Régió minden látogató számára ajtót nyit, aki Szlovákia természeti, kulturális és történelmi kincseit kívánja megismerni. Üdvözöljük a régióban, amel igazgatási központból és a Magastátra városból, Csorba községből és Poprád városból áll.

Magastátra város – A város teljes területe a legrégibb nemzeti parkunkban – TANAP-ban fekszik. A területileg második legnagyobb város Szlovákiában (380 km2) a Szabadság úttal egészen a Barlangligetig van összeköttetésben. 15 helyi rész igazgatásilag Ótátrafüred község alá esik, amely Tátralomniccal együtt a leglátogatottabb turistaközpontok közé tartozik. A város területe Szepes északnyugati részén, a Magas és Bélai Tátrában terül el. Az 5 0000 lakossággal a jelentős idegenforgalmi kisvárosok közé sorolódik.

Amit látni kell

Ótátrafüred – A lgidősebb tátrai község a Magastátra város kulcsfontosságú központja és legjelentősebb része. Az idegenforgalom fontos kereszteződése egyúttal a városhivatal székhelye, a Tátrai villanyvasút csomópontja, útvonal-leágazása – kötélpályával Tarajkára, a TANAP Hegyi mentőszolgálata központja ás a Tátra Hegyi vezetők székhelye. A Poprádtól csak 13 km távolságban fekvő Ótátrafüred nyilvános közlekedéssel 20 percen belül elérhető.

Érdekességek

 • 2008-ban hivatalos látogatást tett ide II. Erzsébet angol királynő, aki számára a brit médiák szerint ez volt a történelmileg első látogatása bármilyen hegyi központban a világon.
 • A Nagyszalóki-csúcs alatti települési rész a nehézturisztika kiinduló bázisa és nagyon keresett a tátrafüredi ásványvíz (savanyúvíz) miatt. Ez az üdítő ital Ótátrafüredben közvetlenül öt forrásból elérhető. Ezek a parkolón találhatók a fa-lugasnál vagy a valamikori szabadtéri mozinál. 
 • A község dominánsa a több mint 100 éves Grandhotel**** Ótátrafüred. Ez a tátrai „nagyapó” az építészeti megjelenésével és a szecessziós stílusú luxusos atmoszférájával különleges.

TIPP - Szálljon fel a kötélpályára Ótátrafüredből Tarajkára és élje át azt az érzést, amelyet a II. Erzsébet királynő is átélt. Felutazni abba a környezetbe, ahol nincsenek semmiféle gondok, és ahol csak a gyönyörű természet és hegyi levegő vár Önre, biztosan megéri. Csak pár percre ettől a sok túra induló állomásától fekszik a Bílik-, Rainer-menedékház és a Tarajka Hotel. Ha hagyományos specialitásokra kap gusztust, biztos örömet szerez egy Tátrai sült pisztráng lyoni burgonyával és desszertnek Erzsébet királynő csokoládégolyója a Grandhotel Ótátrafüredben.

 • Tátrafüred négy létezik (Felső, Alsó, Ó és Új). Mindegyikük jellegzetes a művészi-technikai külalakjával, amely megtartja a hegyi karakterét és standardját. A tátrafüredi községekben légúti megbetegedések és tuberkulózis gyógyítását szolgáló szanatóriumok és gyógy-pavilonok találhatók. A Tátrafüred megtekintése körülbelül két-három órát igényel.
 • Felsőtátrafüredben megtalálható az Irodalmi alaphoz tartozó, amely írók alkotói üdülésére szolgál.
 • Figyelemre méltó továbbá a Vila Flóra is Felsőtátrafüredben, a Tátrai galéria kiállítóterme, ahol műveiket kimagasló tátrai festők állítják ki.
 • Ótátrafüredben található egy 19.-20. századfordulói kiskápolna.

 

TIPP – Ha időben korlátozott, de szívesen megtenne egy kisebb sétát, mindenképpen látogassa meg a Tarpataki Vízeséseket. Ezt a félnapos kirándulást siklóvasúton kezdheti Tarajkára vagy gyalogos fellépéssel a zöld jelölésű ösvényen.


Tarajka (1 285m) – A Magas Tátra látogatói vonzó célja a Nagyszalóki csúcs délkeleti gerincvégződésén található. Ótátrafüredből Tarajkára az út siklóvasúttal 7-8 percig tart és 246 méteres szintkülönbséget hidal át, a gyalogtúra turistakalauzok szerint körülbelül 45 perc. A Tarajka környéke a téli sportok kedvelői közkedvelt célja és turistakiinduló a Kis- és Nagy Tarpataki völgybe és a Nagyszalóki csúcsra.


Poprád város

Magas Tátra Belépőkapuja évente rengeteg hazai és külföldi turistát fogad, akik innét továbbfolytatnak a tátrai központokba. Ha bármelyik irányba indul, egyik lábával a Tátrai Nemzeti Parkban, Alacsony Tátra Nemzeti Parkban lehet, a másikkal pedig a Pienini Nemzeti Parkban vagy a Szlovák paradicsom Nemzeti Parkban. Poprádból mindenhová közel van. A város földrajzi és stratégiai fekvése Poprádot eleve közlekedési csomópontnak rendeli el. Ugyanis a Pozsony – Kassa főútvonalon fekszik összeköttetéssel Csehországra és Ukrajnára, valamint légi összeköttetéssel Poprad – Tatry nemzetközi szállítással.

Érdekességek

 • A tátraalji régiót jó megismerni a Tátraalji múzeum tárlatai szerint, amely a város központjában található, vagy annak elkülönített részében Szepesszombaton, amely a Magas Tátra régió történelmi gyöngye. A Városi emlékmű rezervátum elbűvöli Önt a múlt századi polgári házak zártsorú beépítésével.
 • A Tátra alatti képzőművészeti életet a Tátrai galéria széles gyűjteményei dokumentálják, amely volt gőzerőműben székel egyedi térségekben.
 • Aurel Scherfel, a kiemelkedő orvos, botanikus és tudós állandó tárlatait a Scherfel-házban Porád – Velkában lehet megtekinteni.
 • A legidősebb és legismertebb gánóci emberünk öntvényének másolatát a Tátraalji múzeum őrzi gyűjteményeiben.
 • A 2007. év építménye a poprádi Aréna arculatával biztosan leköti figyelmét. A többcélú sportcsarnok a legmodernebb „sport” építmények közé sorolódik Európában.
 • A vízi világot Tátra alatt a világ legökológusosabb központjában (a 2007 és 2008 évekre) Aquacity aquaparkban ismerheti meg, ahol 13 termál- és relaxáló medence, tobogán, korszerű wellnes&spa és kriocentrum van.
 • Ha a golf lelkes kedvelője, a Golf Resort Tátralomnic mesteri 27 lyukú pályát teljes háttérrel tartogat Ön számára.

TIPP: A Magas Tátra régiót különböző módon ismerheti meg. Legyen az kilátásos repülés Poprad – Tatry repülőtérről vagy ballonrepülés, illetve tandemugrás, lovas kocsival Csorbatón és Tátralomnicban, vagy zavartalanul fogja a régiót tanulmányozni a Lopusná-völgybe vezető környékbeli kerékpárutakon. Üljön fel a történelmi-technológiai százéves remekműre – Kométa (Üstökös) villamosra és utazzon a villamosvasút útvonalain, csak Önön múlik, mely lehetőséget választja.

 

Tippek környékbeli kirándulásokra

Liptó

 • Liptószentmiklós
  • Tatralandia – kaland és szórakozás a legnagyobb vízvilágában Szlovákián, Csehországon és Lengyelországon belül.
  • Kolomana Sokola, világhírű festő és grafikus központja; Fényképek háza, Zsinagóga, a környéken az UNESCO emlékeiben feljegyzett Vlkolinec község, Pribilina skanzen, Árvai falu múzeuma Zuberevben, a Nyugat Tátra
  • Rohácse gyönyörű környezetében található a Boroszlói barlang; a Dobsinai jégbarlang – természeti világörökség Liptószentmiklóstól 10 km-re lelhető.
  • a Medvetáró – bányamű, élmény, amelyre sokáig emlékezni fog a Zsári völgyben Alacsony Tátrában található.
 • Liptovská Mara – víztároló – nyári üdülési övezet, melynek közelében van egy régészeti lelőhely Havránok, vagy a Besenyőfalui termálfürdő
 • Víchodna – nemzetközi részvételű folklórfesztiváljáról ismert község
 • Vázsec – Ján Hálla emlékháza, német haditemető, vagy Vázseci barlang
 • Teplicska – a turistákat a „hobbit” pincéire vonzza, továbbá turistaösvény kiindulópontja Király-hegyre.

Szepes 

 • Zár – ez a goralközség Észak-Szepeshez tartozik, a Bélai Tátra és Szepesi-Magura között található és a népi építészetével egyedülálló, Poprádtól 32 km, a lengyel határtól 13 km választja el.
 • Bélai barlang az egyetlen nyilvánosan hozzáférhető barlang a Bélai Tátrában, Barlangliget felett fekszik.
 • Késmárk – járási város Poprádtól 15 km-es fekvéssel a Késmárki vár dominánssal, egyetlen szög nélkül felépített articularis templommal.
 • Nagyőr – a Szepesbéla helyi rész kastélya Szlovákia reneszánsz ékszere.
 • Ólubló – a Lublói várával és a népi építészet skanzenjével a belterével és a legértékesebb Mátéi görög-katolikus fatemplomával bűvöli el. Nem messze van a nagy zarándokutakról ismert Hársád község.
 • Felsőzúgó – az ásványi- és termálforrások a fürdőterület részét képezik. A község látványossága egy travertin-bánya érdekes szobrok kiállításával.
 • Osztornya és Vöröskolostor – tipikus goralközségek a népi építészet és karthauzi kolostor műemlék-rezervátummal.
 • Pienini Nemzeti Park – a fatutajon való Dunajec leúszása turistaattrakcióval csábítja el.
 • Dél-Szepes – kapu a Szlovák paradicsom Nemzeti Parkba, csodálni itt a Márkusfalvai kastély reneszánsz erődöt – Dardanela nyári lakot Márkusfalván, a Lőcse királyi városban a világ legmagasabb gótikus oltárát - Lőcsei Pál mester művét, a Thurzo- és Mariássyház homlokzatát, vagy a Szégyenketrecet lehet. A Szepeshely városi műemlék-rezervátumát Szepesváraljától nyugatra találhatja meg és tőle keletre terjeszkedik Közép-Európa legnagyobb várának – a Szepesi vár – sziluettje 4 hektáros terjedelemmel. A Zsigrai templom a 13. századi freskói és festményei által értékes.

Lengyel Tátra

 • Zakopane – Zakopane – a lengyel Tátra „fővárosa“. Ez a sí-központ a „sízők szent hegye” és a legmagasabban fekvő lengyel város. Zakopane a pihenés helye és a látogatók számára a turistaútvonalakon kívül kikapcsolódást az aquaparkokban és termálparkokban kínál. A város Poprádtól kb. 66 kilométer messze van.