Az Encián néven ismert, a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso) fölött magasodó Encián Szálló nemzeti kulturális műemlék, amely a Szlovák Köztársaság kulturális műemlékei jegyzékébe 3850/3 számon van bejegyezve. Az épületnek, amely a neves szlovák építész, Dr. Jurkovič műve, eredetileg két önálló része volt: a felvonó működéséhez szükséges épületrész és a szálloda.

Az Encián Szálló, amely 1937-ben tervdokumentáció nélkül épült, az akkori időben korszerű szállodának számított, Közép-Európa egyik legmodernebb szállodája volt. Három éven át álmodoztunk róla. Kerestük a lehetőségeket, módokat, az anyagi forrásokat. Ő egész idő alatt csak némán állt, és bámult minket széles, helyenként betört ablakaival. Csak kevesen gyanítják, hogy mit rejt ez a legendás épület, amely méltóságteljesen magasodik a Kőpataki-tó víztükre fölé.

Csodálatos épület az Encián, amely egykor a felvonó alsó szakaszának végállomásaként, egyúttal pedig a Kőpataki-tótól a Lomnici-csúcsra vezető felvonó alsó állomásaként működött.  

Dušan Samo Jurkovič építész eredeti terveit a befektető többször módosította, és ezáltal megtörte a tervező koncepciójában szereplő csodálatos vonalakat. Az épületet fokozatosan kiegészítették a felvonók működéséhez szükséges épületrészekkel, emellett étterem és szálloda is helyet kapott benne. Az idő azonban könyörtelen volt az Enciánnal.

Amikor az 1970-es években megépült a Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) a Kőpataki-tóig közlekedő új kabinos felvonó, a mellé épített új épület fokozatosan háttérbe szorította az Enciánt. A rekonstrukció körül nem akartunk nagy felhajtást, mivel nagy alázattal fogtunk munkához, a hely szellemét, a genius locit megillető tisztelettel.  

Forrás: www.krajsietatry.sk