Prírodná botanická záhrada

Lomnický štít

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete megnyitotta Szlovákia legmagasabban fekvő botanikus kertjét. A Magas-Tátra a nyári időszakban is felejthetetlen élményeket és csodálatos kilátást nyújt a látogatóknak. A turisták a számos látnivalón és rendezvényen kívül a tátrai növényzetet szépségét, a virágok illatát is élvezhetik a 2 634 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Lomnici-csúcson.   

A botanikusoknak köszönhetően, akik több mint 50 éve kísérik figyelemmel az őshonos ritka növényeket, bemutathatjuk látogatóinknak a hegycsúcson vezető ösvény mellett kialakított botanikus kertet, amely Európa legmagasabban fekvő botanikus kertje. A Lomnici-csúcs érdekessége nemcsak a csodálatos kilátásban, hanem sokrétű növényvilágában is rejlik. Fent a csúcson több mint 100 zuzmófajt, 40 mohafajt és 1 harasztfajt tartanak nyilván.  A hegycsúcson 34 virágfaj él, megtalálható itt tehát minden olyan virág, amely azon a 10 tátrai hegycsúcson és sziklafalon őshonos, amelyek tengerszint feletti magassága meghaladja a 2600 métert. Ezek nemcsak szép, hanem ritka virágok is egyben.  Reliktumnak (korábbi geológiai korszakok maradványainak) számító növények ezek, amelyek közül 10 endemikus faj, (endemikus fajok csak egy adott elterjedési terület határain élnek) pl. a tátrai kanálfű (Cochlearia tatrae) csak a Tátrában nő.   

A növénytakaró legfontosabb jelentősége azonban abban rejlik, hogy ezek a növények rendkívüli módon képesek alkalmazkodni a legmagasabban fekvő helyek szélsőséges életkörülményeihez, a zuzmókkal és mohákkal együtt tömörítik a talajt, lassítják az eső- és olvadékvíz lefolyását, és jelentős mértékben szabályozzák a talajnedvességet. Ezért nagyon fontos ezen növények védelme. 

A legtöbb virág éppen június végén és július elején nyílik, és ilyenkor a látogatók teljes virágzásukban csodálhatják meg őket. Azok a látogatók, akik nem virágzási időszakban látogatnak el a Lomnici-csúcsra, az információs táblákon láthatják, hogy néznek ki ezek a növények virágzásuk idején. Bizonyára nem kerüli el a látogatók figyelmét például az olyan különleges endemikus növény mint a tátrai kanálfű és a kárpáti kőtörőfű, illetve a számos moszat és zuzmó. Ezek mind megbirkóznak a hosszú telekkel és rövid nyarakkal, és szabadon nőnek a tátrai sziklákon.  

Az érdeklődők közvetlenül a Lomnici-csúcs kilátóteraszáról  gyönyörködhetnek ebben a csodálatos látványban. A rácsos szerkezetű terasz kinyúló részéről lélegzetelállító kilátás nyílik nemcsak a Lomnici-csúcsot körülölelő tájra és a Kis-Tarpataki-völgyre (Malá Studená dolina), de a bátrabb turisták megcsodálhatják innen a tátrai bérceket is. A kilátóterasz ellenáll az extrém terhelésnek, az erős széllökéseknek és fagyoknak.

A tátrai természet szerelmesei ezért nem hagyhatják ki útitervükből Európa legmagasabban fekvő botanikus kertjének meglátogatását. A felhőket érintő tátrai botanikus kertbe függővasúton jut el a turista. 

FOTÓGALÉRIA