Krása Vysokých Tatier je známa po celom svete

Vysoké skalnaté štíty, vodopády a plesá vytvárajú z návštevy Vysokých Tatier nezabudnuteľné zážitky. Pohodlne sa usaďte a poďte s nami po stopách 4 mladých ľudí a 1 psa, ktorý si spravili výlet na Predné Solisko.

Rýchle lístky v Gopass Pointoch

Ich malé jednodenné dobrodružstvo začalo v piatok ráno. Predpoveď hlásila krásne slnečno a skoro až tropické teplo. To sú presne tie dni, kedy sa oplatí utiecť z dolín do hôr a trochu sa tam schladiť.

Prvá vec, ktorú museli po príchode na Štrbské Pleso zariadiť, bola kúpiť si lístky na lanovku. Keď prišli na pokladne, bolo už v rade dosť ľudí. To prišlo Jakubovi dosť divné, pretože hneď vedľa pokladní je GOPASS point, kde sa dajú lístky nakúpiť v automatických kioskoch, sú o 2 eurá lacnejšie a nákup je ešte rýchlejší ako na pokladni. Asi o tom ľudia nevedeli, veď prečo inak by zbytočne stáli v radoch.

Lanovka s najkrajším výhľadom - Solisko Express

So svojimi GOPASS kartami v ruke, nasadajú naši turisti na známu 4-sedačkovú lanovku Solisko Express. Tešia sa najmä na výhľady po ceste. Celých 7 minút, toľko trvá jazda lanovkou, sa môžu kochať najkrajším panoramatickým výhľadom na krásu Vysokých Tatier, na ich strmé štíty a prírodnú nádheru Mlynickej a Furkotskej doliny.

Jazda lanovkou je očarujúca. Ktovie či si to takisto užíva aj psík. Či aj on dokáže oceniť tú krásu okolo, alebo mu po hlave behá iba jedlo. 

 

BIVAC PIZZA

Jedlo a kávička ale nebehá po rozume len psíkovi. Veď čo môže byť lepšie ako ranná kávička pred túrou? Tú si dávajú po príjazde na Solisko, priamo v reštaurácii Bivac. S takýmto nádherným výhľadom ranná kávička chutí ešte lepšie.

A neostalo iba pri kávičke. Na odporúčanie pani predavačky, si ku kávičke Dadka a Jakub dávajú aj štrúdľu. Tá je zľahka posypaná cukrom a čokoládovou polevou. Jednoducho mňam!

Solisko - Predné Solisko

Ale už je čas vyraziť. Cesta na Predné Solisko je označená červenou turistickou značkou, ale na vrchol vedie iba jeden chodník, takže nájsť cestu je veľmi jednoduché.

Hneď pri jej začiatku je aj medveď. Nie, nebojte sa, žiadny živý medveď, ale socha dreveného medveďa hnedého, ktorá na turistov pozerá z kosodreviny.  

Pomedzi kosodrevinu sa ide aj prvá časť krátkeho, približne 45 minútového výstupu. Chodník je široký a ide sa po ňom pohodlne. Spomedzi do schodov poukladaných skál, vyrastajú horské kvety a naokolo poletujú rôzne motýle, prevažne bábôčky pávooké. Vzadu je vidno Štrbské pleso s jeho výrazným skokanským mostíkom a vpredu presvitajú vrcholy štítov ktoré prezrádzajú, že čochvíľa našu štvoricu čakajú nádherné výhľady.

A tak aj je. Kosodreviny je čím ďalej tým menej a otvára sa pohľad na celú Mlynickú dolinu. Krásny je pohľad na vrch Satan, na vodopád Skok, ako aj na Pleso nad Skokom. Ľudia, ktorí sa dnes vybrali práve tam, vyzerajú z hora ako malé mravce, hľadajúce svoju cestu pomedzi kosodrevinou pozakrývaný chodník. Všetko sa dá pozorovať z prírodných skalnatých lavičiek, z ktorých je zaujímavý pohľad aj do strmých zelených žľabov.

 

 

Onedlho už vidno kríž, ktorý vyznačuje vrchol dnešnej túry, Predné Solisko. Pri kríži je už niekoľko turistov, s ich kamarátmi, psíkmi a vidno tam aj rodiny s maličkými deťmi, ktoré celú túru absolvovali z pohodlia detských sedačiek. Táto krátka túra je vhodná naozaj pre všetkých. Dá sa povedať, že na nej človek zažije a uvidí veľa “muziky” za málo námahy. Najmä ak využije lanovku, ktorá turistom nielen ušetrí energiu, ale ponúkne aj výhľady, o ktorých sa peším turistom môže iba zdať.

Po ceste naspäť na Solisko už turistov na chodníku pribúdalo. Aj preto je na túto túru najlepšie ísť hneď ráno. A aj preto, že na Štrbskom Plese sa toho dá, okrem turistiky, robiť ešte veľa. Napríklad sa dá ísť najesť do jednej z najlepších reštaurácií v okolí, na Hotel FIS.

Gastronomický zážitok hodný 10 bodov z 10

Mierne unavení po túre sa naši štyria turisti skrývajú pred slnkom práve na terase Hotela FIS. Kožušinové sedačky a biele dáždniky dodávajú celému miestu ten správny šmrnc. Ostáva si už len objednať, ale to je ťažšie ako by sa zdalo. V menu znie všetko delikátne a jedlo čo čašníci nosia na okolité stoly, vyzerá absolútne úžasne.

Po dlhom rozhodovaní si nakoniec objednávajú tradičný ruský boršč so smotanou, bravčovú panenku v slaninovom obale na omáčke z lesných hríbov, bryndzové halušky so slaninou, rizoto z červenej repy s rukolou a grilovaným ovčím syrom, grilovaný ovčí syr a šalát s bryndzou a redkvičkami.

Jedlo prichádza veľmi rýchlo a jeho dokonalý výzor neklamal. Je úžasné. Boršč dokonale hrá so smotanou, panenka sa rozplýva na jazyku a z hríbovej omáčky cítiť nádhernú vôňu dubákov. Halušky sú ako zo salaša a grilovaný ovčí syr skvele dopĺňa chuť šalátu. Na stole panuje veľká spokojnosť.

Absolútna “čeresnička na torte” prichádza vo forme dezertu. Objednávajú si sorbet z ríbezlí a domácu medovú tortu. Zaujme ich práve medová torta, ktorú si ešte priobjednajú, pretože je úplne dokonalá. A aj sa dozvedia prečo. Na streche Hotela FIS majú kuchári vlastný včelí úľ, z ktorého používajú čerstvý med priamo do tohto dezertu. Ak by ste mali na Hoteli FIS ochutnať len jedinú vec, určite by to mala byť práve čerstvá medová torta.


Člnkovanie na Štrbskom plese

S chuťou medovej torty v ústach sa štvorica rozhodne ísť pozrieť k Štrbskému plesu. Zhodujú sa, že by bolo veľkou chybou vynechať člnkovanie s výhľadmi na okolité hory a kľudnú hladinu plesa. Prichádzajú na novo vybudované mólo, kde majú na výber hneď niekoľko člnov. Od malých, cez väčšie člny až po člny so skleneným dnom a dokonca sú v ponuke aj svadobné člny. Sklenené dno je najväčším lákadlom a tak si vyberajú práve ten. 

Plavba je presne tak príjemná ako predpokladali. Okolité hory dodávajú člnkovaniu úplne inú atmosféru a s lesmi okolo človek až zabudne, že je v jednom z turistických centier Vysokých Tatier.

Pozerajú sa aj cez sklenené dno do vody, či neuvidia nejaké ryby. Šťastie nemajú a jedinú rybu čo vidia, je tá veľká drevená.

Začína pofukovať vietor a nad kopcami sa zbiera oblačnosť. Je čas ísť na breh. Na tvárach všetkých štyroch je viditeľný veľký úsmev. Kombinácia túry, dobrej kávy, skvelého jedla zakončená člnkovaním na horskom plese nemôže vyústiť do ničoho iného, ako do veľkého úprimného úsmevu. Tak sa končí skvelý štrbský deň tejto štvorice, ako bude vyzerať ten Váš, je len a len na Vás!

Od 14.3. budú zjazdovky od Štartu do Tatranskej Lomnice uzatvorené.