VÍZIA ROZVOJA STREDISKA TATRANSKÁ LOMNICA

Plány TMR v Tatranskej Lomnici – s dôrazom na bezpečnosť lyžiarov, obnovu bývalého strediska a elimináciu dopravných kolapsov

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. prichádza so zámerom modernizovať lanovku v srdci lyžiarskeho strediska Tatranská Lomnica. Ďalšou novinkou je posun v projekte obnovy lyžiarskeho strediska Jamy, ktoré by okrem nového nástupného miesta do celého strediska malo v čase stúpajúcej návštevnosti priniesť aj riešenie problémov so statickou a dynamickou dopravou v Tatranskej Lomnici. 


Zámer na modernizáciu technologického zariadenia LD Čučoriedky bol podaný na preskúmanie vplyvov na životné prostredie (EIA) 14.februára 2020. Výmena jestvujúcej 4-sedačkovej lanovky za rýchlejšiu 6-sedačkovú lanovku je pre stredisko dôležitá hneď z niekoľkých dôvodov. „Lokalita Tatranská Lomnica – Čučoriedky ponúka najkvalitnejšie zjazdové trate pre začínajúcich a pokročilých lyžiarov v stredisku. Ich nevyužitý potenciál má na svedomí najmä fixná lanová dráha, ktorá predstavuje pri nastupovaní najmä pre rodiny s menšími deťmi problém, ktorý ich dokáže odradiť rovnako ako pomalá jazda v nepríjemnom počasí,“ vysvetľuje riaditeľ strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský. Výmena lanovky by mala priniesť najmä vyššiu rýchlosť a kvalitu prepravy – spomalenie pri nástupe a výstupe, vyhrievané sedadlá, záklopné ochranné kryty. „Pri zachovaní súčasnej prepravnej kapacity by sme chceli dosiahnuť to, že lyžiari budú menej času tráviť na lanovke a viac na svahoch Čučoriedok. To pomôže odbremeniť nižšie časti strediska a rozptýliť lyžiarov na zjazdovkách,“ dopĺňa Slavkovský. Predpokladaná výška investícia do modernizácie lanovky predstavuje sumu 7 mil eur.  


Tatranská Lomnica – Jamy – dva roky od podania zámeru na preskúmanie EIA

Preskúmanie vplyvov na životné prostredie (EIA) vstupuje do dôležitej fázy aj v prípade zámeru „Obnova lyžiarskych kapacít Tatranská Lomnica -Jamy“, ktorý bol podaný ešte v júli 2018. „Po zapracovaní pripomienok je dnes už všetko pripravené na začiatok samotného prieskumného konania v teréne,“ uviedol Dušan Slavkovský. „Zámer obnovy  počíta s vybudovaním dvoch lanoviek a zokruhovaných zjazdoviek, ktoré umožnia bez vyzutia lyží využívať  všetky zjazdovky v Tatranskej Lomnici. Obnovu chceme riešiť dôsledne, dôležitým prvkom je vybudovanie parkoviska pod Cestou slobody hneď oproti Jamám, s ktorým súhlasili aj domáci obyvatelia. Veľká časť individuálnej dopravy, ktorá dnes stojí v kolónach v centre Lomnice pri hľadaní parkovania, by tak ostala hneď pri vstupe do tejto tatranskej osady. Z parkoviska by sa potom lyžiari mohli lávkou ponad cestu bezpečne dostať až na svah. Chceme využiť aj električkovú trať a hneď pri parkovisku mať aj zastávku, čím by sme podporili aj využívanie ekologickej hromadnej dopravy,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý.  Predpokladaná výška investícia do obnovy Jám predstavuje 15 mil eur. Stredisko Jamy s dvomi zjazdovkami vzniklo na západnom okraji Tatranskej Lomnice ešte v 70.-tych rokoch 20.storočia a slúžilo predovšetkým na výchovu lyžiarskych talentov. Kvôli chýbajúcemu lyžiarskemu prepojeniu s ostatnými zjazdovkami a nerentabilnosti  prevádzky stredisko ukončilo svoju činnosť v roku 2010.


V znamení výnimiek

Lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica sa nachádza na území Tatranského národného parku v 4.stupni ochrany, čo znamená, že všetky uvedené zámery si pre realizáciu vyžadujú udelenie výnimiek. „Nekonečný príbeh so zonáciou TANAP-u, ktorá by raz a navždy určila priestory pre ochranu prírody a priestory pre možný rozvoj, pokračuje bez úspešného zavŕšenia a s nekonečnými sľubmi politikov ďalej. Napríklad naša snaha odbremeniť dopravu medzi Lomnicou a Smokovcom od tisícok áut ekologickou lanovkou neprešla, lebo bola zablokovaná podľa nás nezákonným vyhlásením Natury v týchto miestach.. Preto dnes hovoríme a potrebe vymeniť lanovku a obnoviť Jamy, aby sme tieto problémy riešili aspoň čiastkovo, čo pri súčasnom legislatívnom nastavení znamená, že potrvá ešte roky, kým sa niečo môže podariť zrealizovať. Aj to iba v prípade, že sa v obci a pri ceste, ktorou prejdú denne tisícky áut, nebude hľadať dôvod, prečo to zakázať. Ako to dovtedy pri stúpajúcej návštevnosti dokáže zvládať stredisko i celá Tatranská Lomnica, ukáže až čas a žiaľ aj titulky v médiách,“ uzavrel B.Hlavatý.

Doprajte si lyžovačku v Lomnickom sedle, už tento víkend 20.-21.4.! Free ride zóna je uzavretá.

Viac info