Región Vysoké Tatry

Región Vysoké Tatry otvára dvere každému návštevníkovi, ktorý  chce  objavovať prírodné, kultúrne a historické poklady Slovenska. Vitajte v regióne, ktorý je tvorený administratívnym centrom a mestom Vysoké Tatry, obcou Štrba a mestom Poprad.

Mesto Vysoké Tatry 
Celé územie mesta sa nachádza v našom najstaršom národnom parku - TANAP. Rozlohou druhé najväčšie mesto na Slovensku (380 km2) je spojené Cestou Slobody až po Tatranskú Kotlinu. 15 miestnych častí spadá administratívne pod osadu Starý Smokovec, ktorá spolu s Tatranskou Lomnicou patrí medzi najnavštevovanejšie turistické strediská. Územie mesta sa rozprestiera vo Vysokých a Belianskych Tatrách, v severozápadnej časti Spiša. Počtom obyvateľov 5 000 sa radí k malým mestám s významným cestovným ruchom.
 


Starý Smokovec 
Najstaršia tatranská osada je kľúčovým centrom a najvýznamnejšou časťou mesta Vysoké Tatry. Dôležitá križovatka cestovného ruchu je zároveň sídlom mestského úradu, železničným uzlom Tatranskej elektrickej železnice, odbočkou trate - lanovkou na Hrebienok, centrom Horskej služby TANAP a sídla Horských vodcov Tatry. Starý Smokovec vzdialený od Popradu len 13 kilometrov je dostupný verejnou dopravou do 20 minút.

Hrebienok (1 285m) – Atraktívny cieľ návštevníkov Vysokých Tatier sa nachádza na juhovýchodnom ukončení hrebeňa Slavkovského štítu. Zo Starého Smokovca trvá cesta pozemnou lanovkou na Hrebienok 7-8 minút a prekonáva 246 metrové prevýšenie, pešia túra podľa turistických sprievodcov trvá približne 45 minút. Okolie Hrebienka je obľúbeným cieľom milovníkom zimných športov a je turistickým východiskom do Malej a Veľkej Studenej doliny a na Slavkovský štít.


Turistické stredisko s pestrou históriou láka mnoho návštevníkov počas celého roka a predstavuje akúsi vstupnú bránu do Vysokých Tatier. Tatranská Lomnica sa nachádza severne od Popradu a leží pod majestátnym Lomnickým štítom. Pohľad z hora je však o niečo zaujímavejší, pozerať sa na svet z 2634 m n. m. je úplne iný zážitok. 

Od 14.3. budú zjazdovky od Štartu do Tatranskej Lomnice uzatvorené.