Ako ďalej s lyžovaním v Tatrách?

Príbeh o tom, prečo môže TMR predávať lacnejšie skipasy na rakúsky ľadovec než do Tatier.

Zimná sezóna nám úspešne odštartovala a vysokotatranské strediská už fungujú v plnej prevádzke. Vďaka technickému zasnežovaniu, sú lyžiarske podmienky veľmi dobré. Priebežný stav predaja skipasov za flexibilné ceny hovorí opätovne o vysokom záujme. Počas vianočných sviatkov, ktoré sú tradične považované za top dni sezóny, a pri viacerých dňoch počas prázdnin v online systéme Gopass svietia sumy 49 a niekde aj 55 eur za 1-denný skipas. Klienti, ktorí si nekúpili skipas v predstihu, sú prirodzene nahnevaní a vinu nesie, samozrejme, prevádzkovateľ strediska.

Vysoké ceny skipasov v online systéme však znamenajú jediné – predpokladaná návštevnosť stredísk vo Vysokých Tatrách sa v špičkových dňoch blíži k maximálnej kapacite a pre komfort a bezpečnosť lyžiarov je potrebné ju regulovať – ak nie zatvorením strediska, tak aspoň systémom flexibilných cien. Záujem o lyžovačku v Tatrách je aktuálne tak veľký, že medzi 25. decembrom a 6. januárom nastala dokonca situácia, že cez Gopass si môžete kúpiť oveľa lacnejšie skipasy aj do Álp, na ľadovec Mölltaler, než do Tatranskej Lomnice či na Štrbské Pleso. Ako je to možné? 

Jednoducho – neustále rastúci počet lyžiarov sa musí rozptýliť na tej istej ploche v dvoch strediskách, v ktorých už mnoho rokov nepribudla žiadna nová zjazdovka ani lanovka, a čo je ešte horšie, neprešli ani žiadnou optimalizáciou parkovania, príjazdu do strediska, či pohybu návštevníkov. Bohužiaľ, ak sa situácia nezmení, v budúcnosti to nebude iné.

Existujúcim strediskám vo Vysokých Tatrách nebolo v uplynulých rokoch umožnené žiadným spôsobom reagovať ani na zvýšený dopyt, ale ani na objektívne potreby modernizácie a trendy, ktoré razia špičkové lyžiarske strediská v Európe.

Tatry nemožno „nafúknuť“ ani z nich urobiť Alpy, a to ani nikto nechce, ale minimálne v blízkosti existujúcich dvoch stredísk – Tatranskej Lomnice a Štrbského Plesa – a historicky aj v okolí Smokovcov, existuje stále nevyužitý potenciál na rozvoj turizmu a zimných športov. Za TMR sme predložili viacero návrhov a zámerov. Nejasne definované územie pre rozvoj cestovného ruchu na území TANAP a mnohé obštrukcie však znemožňujú ich realizáciu v blízkej budúcnosti.

V Tatranskej Lomnici sme napríklad prišli s návrhom obnoviť niekdajšie stredisko Jamy vrátane parkoviska a vybudovanie vlakovej zastávky. Zároveň sme nanovo predložili už v minulosti schválený projekt novej lanovky a zjazdovky nad Botanickou záhradou v Tatranskej Lomnici, ktorá by v tomto stredisku vytvorila druhý nástupný bod. Oba tieto zámery by vytvorili širšiu ponuku lyžovania v Lomnici a to naviac na územiach, kde má lyžovanie tradíciu.  

Lepšiemu rozptylu lyžiarov, mal pomôcť aj zámer rozvoja lyžovania v Starom Smokovci, ale ten nie je aktuálne možný kvôli nevysvetlenému rozšíreniu územia európskeho významu. Idea prepojiť stredisko v Smokovcoch so Skalnatým plesom mala zase za cieľ zvýšiť atraktívnosť oboch stredísk a zároveň znížiť dopravné zaťaženie medzi nimi.  

Návrhy na zlepšenie existujú aj na Štrbskom Plese. Vieme, že frekventovaná doprava v rámci Štrbského Plesa často komplikuje život nielen ubytovaným hosťom, ale aj bežným peším návštevníkom a samozrejme aj lyžiarom, ktorí sa nedostanú k zjazdovkám. V súčasnosti je v lyžiarskom areáli ale nedostatok parkovacích miest a nie je tam ani ďalší priestor pre ich vybudovanie. Na stole je preto návrh od spoločnosti 1. Tatranská, ktorý okrem nových zjazdoviek navrhuje „dotiahnuť“ lanovku čo najbližšie nielen k parkovacím plochám na centrálnom parkovisku, ale aj k železničnej stanici a autobusovej stanici. Tým by sa docielilo, že návštevníci budú pri prístupe do strediska môcť využívať  v oveľa väčšej miere hromadnú dopravu, čo pomôže dopravnej situácii aj prírodnému prostrediu.

Všetky spomínané projekty by pomohli cestovnému ruchu, ubytovateľom v regióne s pozitívnym dopadom na tatranské prostredie. Rozptyl na väčšom území a do viacerých lokalít by pre lyžiarov znamenal väčší komfort, vyššiu bezpečnosť a v neposlednom rade aj lepšie ceny. Ak chceme, aby sa v Tatrách kvalitne lyžovalo aj o niekoľko rokov, tradičné strediská cestovného ruchu musia dostať priestor hovoriť o svojom potrebnom rozvoji.  

Komentár Dušana Slavkovského, riaditeľa horského strediska Vysoké Tatry

Od 14.3. budú zjazdovky od Štartu do Tatranskej Lomnice uzatvorené.