1. A legmagasabb csúcs – Gerlachfalvi-csúcs

A Gerlachfalvi-csúcs, gyakran csak Gerlach-nak nevezve a Tátra, Szlovákia és az egész Kárpátok legmagasabb hegycsúcs. A megnevezés a Gerlachfalva községből ered,amely felett helyezkedik el és a határába tartozott. A Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs ágasában fekszik, amelytől a Gerlachfalvi-nyereg választja el. A csúcsról a gerinc a Kis-Gerlachfalvi-csúcsra vezet, ahol szétágazódik és kialakítja az ismert Gerlachfalvi-katlant. A Gerlachfalvi-csúcs magassága, hozzáférhetősége és a gyönyörű hegyi kilátás miatt az egyik leglátogatottabb hegycsúcs.


2. A leglátogatottabb „attrakció“ – függőpálya a Lomnici-csúcsra

Magas Tátra második legmagasabb hegycsúcsa a Lomnici-csúcs. A Lomnici-csúcs orma egy három élű piramisra emlékeztet és 2633,8 m t.f. magasságba ér. Közkedveltséget a függőpályának köszönhetően szerzett, amely a Kő-pataki-tóról vezet hozzá. A piros függőpálya 855 méteres magasságkülönbözetet tesz meg és az út 8,5 percet tart. Keletkezése óta egészen 1956-ig 5 428 méteres pályahosszával világelsőbbséget élvezett a személyszállító kötélpályák között. Sokak számára a Lomnici-csúcsról való kilátás egész életre szóló feledhetetlen élmény marad.

3. A legnagyobb tükörszem – Nagy-Hincó-tó

A következő ebből a természeti tünemények kategóriából a Nagy-Honcó-tó. A legnagyobb és egyúttal legmélyebb kárfülke-tó a szlovák Magas Tátrában. 1946 m tenger feletti magasságban fekszik 20,08 ha felülettel és 53 m mélységgel. A Hincó-völgyben a Menguszfalvi-völgy felső részében található.

4. A legismertebb és leglátogatottabb tengerszem – Csorbató

Szlovákia második legnagyobb tengerszeme. Az összes tátrai tengerszem közül az egyetlen elérhetőként egészet átevezheti és pihengethet a csónakokban Tátrára való kilátással. A csónakázás tradíciójának 130 éves történelme van. 2008. július 5.-én a csónakázás 25 év után ismét megújult. A tavat „felnyitottuk“ és Önök gyönyörködhetnek róla a Szoliszkóra való kilátásban és használhatják a jelen kivételes unikum nyugodalmas vízszínét.

5. A legmagasabb vízesés – Nefcer-vízesés

A természet által vízből kialakított szépségek közül a Nefcer-vízesést említhetjük.  A „leg” jelzőt a Magas Tátra leghosszabb vízeséseként kapta meg. A Kapor-völgyben található és a kőzete granodioritból képződött. A vízesést a Nefcer-patakot alakítja ki, amely felette található 12

6. A leghosszabb turistaútvonal – Magisztrálé avagy Felső-turistaút

A leghosszabb és legjelentősebb pirossal jelölt turistaút, amely átszeli Magas Tátra egész déli domboldalait Podbanszkótól egészen a Nagy-Fehér-tóig a Bélai-Tátra hegylábánál. Az út hossza 46,25 km. Keletkezése a huszadik század harmincas éveire van keltezve, miközben az ötvenes években volt befejezve. A legalacsonyabb pontja az indulópont – Podbanszkóban (963 m n. m.) és a legmagasabb eléri a tekintélyes 2 037 m t. f. magasságot.

7. A leghatalmasabb fal – Wéber-csúcs fala

A „leg” kategória továbbija a Wéber-csúcs Fala, amely a leghatalmasabb sziklafal Magas Tátrában. A Wéver-csúcs északi részén található és a magassága 900 m. A fal ideális hely a hegymászók számára. Délkeletről könnyen hozzáférhető, azonban a hatalmas északi falon több mint 100 törzs-megmászás vezet, közülük soknak fordulói értelme volt a tátrai hegymászásban.

8. A legmagasabban fekvő nyereg – Kis-Nyereg-hágó

A tizenkettesünkben található egy hegynyereg is, amelyet Kis-Nyereg-hágónak neveznek. A Hátsó Jég-völgyi-csúcs és Široká-torony között helyezkedik el 2 376 m t. f. magasságban. A legmagasabban fekvő nyereg, amely a Kis-Tarpataki-völgyet és a Hátsó-Jávor-völgyet köti össze. Minkét irányban átjárható – Ótátrafüred vagy Jávorkeret felől.

9. A legmagasabban fekvő botanikus kert – Természetbeni botanikus kert a Lomnici-csúcson

Sőt ez a botanikus kert Európában is a legmagasabban fekvő! A Lomnici-csúcs érdekessége a Pazar kilátásokon kívül a növényvilág változatossága közvetlenül a csúcson, ahol a mai napig több mint 100 zuzmófaj, 40 mohafaj és 1 haraszt került feljegyzésre. A virágzó növényekből a hegyorma-részt 34 fajta telepíti be, tehát majdnem mindegyik a Tátra tíz, 2600 m t. f. magasságot meghaladó csúcsán és tornyán előforduló növény.       

 

10. A legmagasabban fekvő menedékház -  Hunfalvi-menedékház

A Hunfalvi-menedékház a legmagasabban elhelyezkedő turistaház Tátrában és Szlovákiában. Csak a nyári szezonban (június 15.-től október 31.-ig) üzemel. A Hunfalvi-hágó alatti omladéktatban áll az azonos elnevezésű völgyben, amely a Békás-tavak katlanának része a Menguszfalvi-völgy zárában.

11. A leglátogatottabb rendezvény – Medvenapok Tarajkán

Egy közkedvelt tátrai medvefesztivál Tarajkán, amely minden évben vidám medvelégkörrel van teli gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Az állandó műsorvezetőnek, Andreja Bičannak és évről évre érdekesebb programnak örvendhetnek. A fesztiválon a következő művészek lépnek fel: N Mester, gyerekszínházak, táncegyüttesek,  gyerek vonószenekar, Miro Jaroš és sok más. A rendezvény rendszerint július és augusztus fordulatán kerül megszervezésre.

12. A legismertebb tátrai videó – Happy

A világméretű happy mánia megszállta a legnagyobb világvárosokat, mint Párizs, London, Moszkva, New York, Dubaj, Prága stb., de Tátrát és fővárosunkat is. A múlt év öt napsütéses márciusi napja folyamán fiatal lelkesedők a Tátralomnici és Csorbatói sí-központokban egy hagyománytörő videót vettek fel. Mára már csaknem 5,5 mil. nézettsége van a youtube-on.