Hegyi túrázás a Magas-Tátrában


A nyári hónapokban a Magas Tátra régiót több mint 1,3 millió látogató látogatja meg, akik a gyönyörű régióban egy vagy több nap folyamán pihennek és erőt gyűjtenek. A Magas Tátra az üdülők számára sok lehetőséget kínál az aktív pihenésre illetve könnyebb, vagy igényesebb turisztikára.

Turisztika Magas Tátrában

A TANAP területén csaknem 600 km jelölt ösvény található, amelyek a turistákat a Magas Tátra legérdekesebb helyeire vezetik. A völgyeken áthaladó turista-ösvények lehetővé teszik a menedékházakhoz, némely igényesebb vagy kevésbé igényes tátrai csúcsokra való fellépést, valamint a tátrai hegynyergeken való átkelést. A látogatók mozgásához szánt minden turista-ösvény a Tátrai Nemzeti Parkban jelölve van (piros, kék, zöld, sárga).

 

Fedezze fel a TOP 10 tátrai útvonalat

Élvezze a nyári turisztikát Tátrában teljes mértékben

 

1.    Kirándulás a Furkotavölgybe és  Mlinica-völgybe

Utazzon fel Csorbatóról kötélpályával Szoliszkóra és engedjen meg magának szépséges kilátásokat a tátrai Mlinica és Furkota völgyekbe. Ideális nyári turisztika az aktív pihenéshez.  


Útvonal hossza: 11,4 km 
Útvonal ideje: 4 óra 40 perc
Nehézség: közepesen igényes túra
Indulás: Szoliszkó (1820 m)
Cél: Bystrá lávka (2314 m)

 

2.    Kirándulás az Elülső Szoliszkókúpra

Utazzon fel Csorbatóról kötélpályával Szoliszkóra és élvezze a sétát az Elülső Szoliszkókúpra. Ideális nem igényes útvonal gyerekes családok számára. Nem egész egy óra alatt eljut a közkedvelt turistapontra tökéletes panorámás kilátással a környező csúcsoora és völgyekre. 


Útvonal hossza: 1,2 km 
Útvonal ideje: 1 ó
Nehézség: könnyű túra
Indulás: Szoliszkó (1820 m)
Cél: Elülső Szoliszkókúp (2314 m)

 

3.    Kirándulás a Nagyszalóki-csúcs

Ótáttafüred hegyi központból utazzon fel siklóvasúttal Tarajkára – turistautak fő csomópontjára. Ismerje meg Nagyszalóki-völgy szépségeit és gyönyörködjön a szépséges tátrai természetben. 

Útvonal hossza: 6,2 km 
Útvonal ideje: 4 ó 45 perc
Nehézség: igényes túra
Indulás: Tarajka (1275 m)
Cél: Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

 

4.    Kirándulás Kő-pataki-tóra Tátrai fővonalon

Engedjen meg magának egy nem igényes turisztikát és induljon el a közkedvelt tátrai útvonalon. Ismerje meg a hegyi tengerszem szépségeit és éljen át egy családi szórakozással teli napot a Tátralomnic uticélban.
Utazzon fel siklóvasúttal Ótátrafüredből Tarajkára és kapcsolódjon rá a vörös főútvonalra. 2 óra múlva eljut a gyönyörű hegyi tóhoz. Kő-pataki-tóról biztonságosan eljut kötélpályával Tátralomnicba. Ha nagyobb adrenalinra vágyik, száguldjon egyet kisautón vagy rolleren.

Útvonal hossza: 6,2 km 
Útvonal ideje: 2 h 10 min
Nehézség: stredne náročná túra
Indulás: Hrebienok (1275 m)
Cél: Skalnaté pleso (1755 m)

 

5.    Kirándulás a Sziléziai menedékházhoz

Tökéletes nyári turisztika. Utazzon fel siklóvasúttal Ótátrafüredből Tarajkára, és kapcsolódjon rá a vörös főútvonalra Szekrényes-völgyön át. A tátrai természetet teljes gyönyörűségében láthatja, útközben pazar hegyi panorámákat lát, áttetsző Szalóki-tavacskákat és lélegzet megállító Felkai-tót.

Útvonal hossza: 6,2 km 
Útvonal ideje: 2 ó 15 perc
Nehézség: közepesen igényes túra
Indulás: Tarajka (1275 m)
Cél: Sziléziai menedékház (1670 m)

 

6.    Kirándulás a Téry menedékházhoz

Nyári turisztika, minden aktív pihenést kedvelő számára. Utazzon fel siklóvasúttal Ótátrafüredből Tarajkára és kapcsolódjon rá a vörös főútvonalra. Útközben gyönyörű vízeséseket és a Rainer menedékházat fogja látni. Ha eléri a Zamkovsky elágazást a zöld útvonalon haladjon tovább, amely a célba vezeti.

Útvonal hossza: 7 km 
Útvonal ideje: 2 ó 45 perc
Nehézség: közepesen igényes túra
Indulás: Tarajka (1275 m)
Cél: Téry menedékház (2015 m)

 

7.    Kirándulás a Zöld-tóhoz

Utazzon fel kötélpályával Tátralomnic központból a Kő-pataki-tóra, fedezze fel a hegyi tengerszem szépségét, esetleg tarkítsa a kirándulását kötélpálya utazással a Lomnici-csúcsra vagy Lomnici-nyeregbe. Gyönyörű kilátások kéznyújtásnyira, séta a felhőkben, amelyet sosem felejt el.
A Kő-pataki-tóról kapcsolódjon rá a vörös útvonalra. Hunfavi völgyön át eljut a Veľká Svišťovkához és a Fehérvyzi völgyön át az úti célba, amely mindenképpen megéri.

Útvonal hossza: 5,6 km 
Útvonal ideje: 2 ó 30 perc
Nehézség: közepesen igényes túra
Indulás: Kő-pataki-tó (1755 m)
Cél: Zöld-tó (1550 m)

 

8.    Kirándulás a Nagy Fehér-tóhoz

Utazzon fel kötélpályával Tátralomnic központból a Kő-pataki-tóra, fedezze fel a hegyi tengerszem szépségét, esetleg tarkítsa a kirándulását kötélpálya utazással a Lomnici-csúcsra vagy Lomnici-nyeregbe. A Kő-pataki-tóról kapcsolódjon a kék útvonalra a Kő-pataki-völgyön át. A Malá Svišťovkán keresztül eljut a Folvarská tisztásra. A zöld útvonalon a sárga turistaútvonalra való rákapcsolódással a Zsálya-forráshoz. A kék útvonalon északra a Nagy Fehér-tóhoz.

Útvonal hossza: 9,2 km 
Útvonal ideje: 2 ó 55 perc
Nehézség: igényes túra
Indulás: Kő-pataki-tó (1755 m)
Cél: Nagy Fehér-tó ( 1615 m)

 

9.    Felhágás a Fehér-tavi-csúcsra

Utazzon fel kötélpályával Tátralomnic központból a Kő-pataki-tóra. És fedezze fel a tátrai természet szépségét a Fehér-tavi-csúcsra való felhágáshoz vezető úton. A Kő-pataki-tóról induljon a vörös útvonalon a Veľká Svišťovkára és folytassa a Zöld-tóhoz. A Zöld-tavi menedékháznál rákapcsolódik a sárga turista útvonalra, amely elvezeti az úti célba.


Útvonal hossza: 8,3 km 
Útvonal ideje: 4 ó 40 perc
Nehézség: igényes túra
Indulás: Kő-pataki-tó (1755 m)
Cél: Fehér-tavi-csúcs ( 2230 m)

 

10.    Felhágás a Gerlachfalvi-csúcsra

Ha adrenalin élményre vágyik, a Gerlachfalvi-csúcsra való felhágás a helyes választás Ön számára. A Szlovákia legmagasabb csúcsára való felmenetet kizárólag magashegyi vezetőv kíséretével lehet megtenni. A felhágás útvonala a Sziléziai-menedékháznál kezdődik a Gerlachfalvi próbán keresztül. 

Nehézség: igényes túra
Indulás:  (1670 m)
Cél: Gerlachfalvi-csúcs ( 2655 m)
 

HEGYI VEZETŐK

Már a Tátra első látogatói is, akik a 16. században, és lehet, hogy korábban jártak itt, az ismeretlen és veszélyes terepben való mozgáshoz a tátraalji községekből származó „helyi szakértőket” használtak. Ezek gyakran csempészek, később a helyi intelligencia tagjai, például tanárok, lelkészek, és a késmárki líceum tanárai voltak, akik a tanulóikat is vezetgették a hegyekbe.

1873-ban az addig nem bejegyzett vezetőket a Magyarországi Kárpátegyesület egyesítette, amelyet később más egyesületet váltottak le. Jelenleg a hegyi vezetők a Szlovák Köztársaság Hegyi vezetői Nemzeti asszociációjában vannak egyesítve

Hegyi vezetők egyesülete Magas Tátra, Vila Alica, Ótátrafüred 12:00 – 18:00, tel.: +421/905 428 170

NORDIC WALKING

Nordic Walking (severská chôdza) nie je len trendová športová aktivita, ale je výborný a účinný športový tréning. Zapája celé telo, pričom kĺby nie sú preťažené. Ak viete, ako správne na to, zapožičajte si paličky v požičovni, alebo vyrazte na túru aj spolu s inštruktorom.

Nordic walking po vysokohorských chodníčkoch posilňuje vnútorné svaly okolo chrbtice, účinne zapája krvný obeh, pričom tento pohyb šetrí kĺby. Zároveň prispieva k psychickej pohode. Je to bezpečná, jednoduchá, efektívna a zábavná cesta k zdokonaleniu kondície bez obmedzenia veku, pohlavia alebo telesnej zdatnosti.

Trate vo Vysokých Tatrách, ktoré pre NW odporúčame v lete alebo v zime:

Štrbské pleso – Jamské pleso a späť, 2 hod. (mierne náročné)

Štrbské pleso – Popradské pleso a spať (po asfaltke), 2,5 hod. (mierne náročné)

Okruh okolo Štrbského plesa a Nového Štrbského plesa, 1 hod., (nenáročné)

Tatranská Polianka – Starý Smokovec a späť, 2,5 hod., (nenáročné)

Tatranská Polianka – Sliezsky dom a späť (po asfaltke), 4 hod., (náročné)

Starý Smokovec – Hrebienok a späť (po asfaltke), 2 hod., (náročné)

Starý Smokovec Kyselka – chodník na Smokoveckú výhliadku a späť po Krížovej ceste, 1 hod., (nenáročné)

Tatranská Lomnica – Tatranské Matliare a späť, 1,5 hod., (nenáročné)

Okruh Tatranská Lomnica: Jamy – centrum – hotel Grand – parkovisko pod lanovkami – Jamy, 1 hod., (nenáročné)

Biela voda – Zelené pleso a späť, 5 hod., (náročné)

Veľká Lomnica, okruh okolo Black Stork, 1,5 hod., (nenáročné)

(Zdroj: tatry.sk)