Hegyi túrázás a Magas-Tátrában


A nyári hónapokban a Magas Tátra régiót több mint 1,3 millió látogató látogatja meg, akik a gyönyörű régióban egy vagy több nap folyamán pihennek és erőt gyűjtenek. A Magas Tátra az üdülők számára sok lehetőséget kínál az aktív pihenésre illetve könnyebb, vagy igényesebb turisztikára.

Turisztika Magas Tátrában

A TANAP területén csaknem 600 km jelölt ösvény található, amelyek a turistákat a Magas Tátra legérdekesebb helyeire vezetik. A völgyeken áthaladó turista-ösvények lehetővé teszik a menedékházakhoz, némely igényesebb vagy kevésbé igényes tátrai csúcsokra való fellépést, valamint a tátrai hegynyergeken való átkelést. A látogatók mozgásához szánt minden turista-ösvény a Tátrai Nemzeti Parkban jelölve van (piros, kék, zöld, sárga).

HEGYI VEZETŐK

 

Már a Tátra első látogatói is, akik a 16. században, és lehet, hogy korábban jártak itt, az ismeretlen és veszélyes terepben való mozgáshoz a tátraalji községekből származó „helyi szakértőket” használtak. Ezek gyakran csempészek, később a helyi intelligencia tagjai, például tanárok, lelkészek, és a késmárki líceum tanárai voltak, akik a tanulóikat is vezetgették a hegyekbe.

1873-ban az addig nem bejegyzett vezetőket a Magyarországi Kárpátegyesület egyesítette, amelyet később más egyesületet váltottak le. Jelenleg a hegyi vezetők a Szlovák Köztársaság Hegyi vezetői Nemzeti asszociációjában vannak egyesítve

Hegyi vezetők egyesülete Magas Tátra, Vila Alica, Ótátrafüred 12:00 – 18:00, tel.: +421/905 428 170

NORDIC WALKING

Nordic Walking (severská chôdza) nie je len trendová športová aktivita, ale je výborný a účinný športový tréning. Zapája celé telo, pričom kĺby nie sú preťažené. Ak viete, ako správne na to, zapožičajte si paličky v požičovni, alebo vyrazte na túru aj spolu s inštruktorom.

Nordic walking po vysokohorských chodníčkoch posilňuje vnútorné svaly okolo chrbtice, účinne zapája krvný obeh, pričom tento pohyb šetrí kĺby. Zároveň prispieva k psychickej pohode. Je to bezpečná, jednoduchá, efektívna a zábavná cesta k zdokonaleniu kondície bez obmedzenia veku, pohlavia alebo telesnej zdatnosti.

Trate vo Vysokých Tatrách, ktoré pre NW odporúčame v lete alebo v zime:

Štrbské pleso – Jamské pleso a späť, 2 hod. (mierne náročné)

Štrbské pleso – Popradské pleso a spať (po asfaltke), 2,5 hod. (mierne náročné)

Okruh okolo Štrbského plesa a Nového Štrbského plesa, 1 hod., (nenáročné)

Tatranská Polianka – Starý Smokovec a späť, 2,5 hod., (nenáročné)

Tatranská Polianka – Sliezsky dom a späť (po asfaltke), 4 hod., (náročné)

Starý Smokovec – Hrebienok a späť (po asfaltke), 2 hod., (náročné)

Starý Smokovec Kyselka – chodník na Smokoveckú výhliadku a späť po Krížovej ceste, 1 hod., (nenáročné)

Tatranská Lomnica – Tatranské Matliare a späť, 1,5 hod., (nenáročné)

Okruh Tatranská Lomnica: Jamy – centrum – hotel Grand – parkovisko pod lanovkami – Jamy, 1 hod., (nenáročné)

Biela voda – Zelené pleso a späť, 5 hod., (náročné)

Veľká Lomnica, okruh okolo Black Stork, 1,5 hod., (nenáročné)

(Zdroj: tatry.sk)