Večera, hory, hviezdy, Hallelujah

Večera pod hviezdami - Skalnaté Pleso

Poznáš ten intenzívny pocit, keď pri plánovaní svojho dovolenkového pobytu myslíš na to, že si presurfoval a pregooglil všetko čo sa dalo a nemá ťa už čo prekvapiť. Ako to už chodí, vždy sa niečo nájde. Naposledy pri návšteve Vysokých Tatier. Trafila ma reklama na Večeru pod hviezdami. Skalnaté Pleso poznám relatívne dobre hlavne zo zimnej lyžovačky, možnosť zažiť ho vo večernom svetle zaujala a rozhodla. Ešte aj polovička sa z možnosti zažiť Večeru pod hviezdami „nečakane“ potešila tiež. Deň D prišiel. 



Večerná jazda začína pri Music Pube Humno v Tatranskej Lomnici, kde zaparkujeme a po registrácii naberieme kurz k lanovkám. Čaká nás vývoz do medzistanice Štart a potom na Skalnaté Pleso.jazda na Štart oranžovou šesťsedačkou v podvečerných hodinách je zážitok sám osebe, pretože v porovnaní s pôvodnou kabínou sú výhľady a pocity, že si v kopoch, asi 100x intenzívnejšie. 
 


Dýchaš zhlboka vzduch, ktorý si inak užívajú len vtáci, ktorých performance si užívaš všade naokolo. Alebo je to už môj žalúdok? Jazda prvou lanovkou končí a to nás ešte stihne rozosmiať obsluha, ktorá so zdvihnutým ukazovákom nahlas recituje manuál pre vystupovanie „ešte nožičky hore, ešteee  a teraz hop“. Zasmejeme sa a prestupujeme do modernej kabíny, ktorá nás zo Štartu vytiahne na Skalnaté Pleso. Slnko už dávno zapadlo za tatranský hrebeň, no spolu s mrakmi čaruje ďalej. Keď vystupujeme na Skalnatom, môj zrak odtrhne od veľkolepého Lomničáku až sekt, ktorým nás pri vstupe do reštaurácie vítajú. Už len letmý pohľad na ďalekohľad pripravený na terase a vstupujeme do reštaurácie Panorama. 
 

Priestory, v ktorých kedysi sídlila horná stanica kabínkovej lanovky na Skalnaté Pleso, sa zmenili na moderne a funkčne zariadený priestor s obrovskými oknami doplnený o dizajnové svetlá. Večerná atmosféra je v porovnaní s dennou o level ďalej. A nielen kvôli ženskej kapele La Speranza. 
 

Po privítaní TO prichádza. Pozvaniu k bufetovým stolom predchádza informácia od hostiteľky, na čo všetko sa môžeme tešiť – jedlo, pitie, hviezdy, kultúra. Uff, dosť na jeden večer. Ale poďme pekne po poriadku. Už vstup do reštaurácie so stolmi prehýbajúcimi sa vkusne naaranžovanými pochúťkami naznačuje, že večera bude dlhá. Tu si pomôžem jedálnym lístkom, na ktorom sme našli:  

predjedlá: fingerfood terinka s kozieho syra a rajčín, fingerfood s fermentovanýn lososom a červenou repou s chrenom, fingerfood s kačicou a zeleninovou Quinoou, bufet šalát (miešaný z čerstvej zeleniny, listový, zemiakový, coleslaw) polievka: smotanovo hríbový krém

hlavné jedlá: tradičné bryndzové halušky s praženou slaninkou, noky s restovaným špenátom a rajčinami, kurací rezeň picatta, bio kravský syr údený sous-vide krkovička na dusenej červenej kapuste, hovädzie ragú na červenom víne prílohy: parená maslová zelenina, pražené zemiaky v šupke, dusená ryža, žemľová knedľa, variácie rôzneho pečiva

dezerty: mini vafle so šlahačkou a ovocím, Panna cotta s ovocím malinový brownies ovocie

Po dobrom jedle sme sa vydali pozrieť aj na skutočné hviezdy. Žiaľ, mraky zatiahli oponu a jediné hviezdy, ktoré nám ostali, boli tie na premietacom plátne v kaviarne, kde náruživý astronóm svojmu auditóriu vysvetľoval tajomstvá tmavej oblohy. Keďže ani ja, ani moja partnerka nie sme prednáškové typy, vyrazili sme na vyhliadkovú vežu Encián. 

Takýto surový moment  vám oveľa rýchlejšie dá pocítiť, čo sú to hory. A možno ešte intenzívnejšie, ako idylická panorámka s plechovou oblohou. Schádzame z veže a zastavíme sa v Galérii Encián – výstava obrazov, historické foto z výstavby lanovky, nečakané veci na nečakanom mieste, palec hore. Cestou z galérie schádzame po schodoch a bavíme sa odkazmi dávnych návštevníkov vrytými do tehál, z ktorých budovu aj vežu postavili. Toto je fakt dobrá bodka. Bodka za večerou pod (skrytými) hviezdami. Bodka za príjemným časom na výnimočnom mieste s výnimočným človekom. 
PS: Lanovka nás zváža dole. Kým poniektorí účastníci „zájazdu“ využívajú možnosť bezplatného vstupu do Music Pub-u HUMNO, už to nedávame. Dobré jedlo a Cohen v hlave urobili svoje. 
 

Doprajte si lyžovačku v Lomnickom sedle, už tento víkend 20.-21.4.! Free ride zóna je uzavretá.

Viac info